Middelalderstil Logo

Mange av oss har en ide og kunnskap om Middelalderen og hva denne epoken sto for. Kunst var en viktig del av denne tiden i historien, og hadde innvirkning på kultur, forretninger, politikk og religion. Katedralene var sentrale og ble utsmykket med verdifulle kunstverk, av personer som senere har fått innpass i våre historiebøker, og har blitt en selvsagt del av våre referanser når vi snakker om denne perioden.

Middelalder Inspirasjon

Birgitt H.Gjerpe har lenge vært fascinert av middelalderen, og har i mange år vært en del av middelalder kulturutvikling gjennom sitt arbeid i hjembyen Tønsberg. I mange år har Birgitt bidratt med sitt kunsthåndverk til middelalder relaterte aktiviteter, i form av kostymer og tilbehør til disse, og har mye kunnskap om epoken. Hennes ekspertise har kommet tilrette i mange arrangementer, som for eksempel den årlige Middelalderfestivalen i Tønsberg. Nå har Birgitt åpnet en ny dør til en ny epoke i sitt eget liv som kunsthåndverker, med sin unike visjon gjengitt i hennes egenutviklede kunstform. 

Middelalderstil vesker Birgitt GjerpeMiddelalderstil Tavle kunst Birgitt Gjerpe

 

Teknikken

Teknikken kan beskrives som en form for mosaikk. Leiren er bearbeidet, preget, stekt og malt. Enkelte av objektene er støpt i leire eller gips.
Gjenstandene blir til slutt kombinert og festet til en helhet på en porøs plate.

Teknikken er av noen referert til som mosaikk, men debatten er pågående om hvilken kategori som beskriver hennes kunstverk riktig. Det er kanskje ikke nødvendig å kategorisere  hennes verker, men for forståelsen sin del kan man lene seg i denne retningen for å tegne et godt bilde av teknikken som brukes.  Ordet "tavler" har i utviklingsfasen vært det gjengående beskrivende ordet på verkene, som skapes med møysommelig omtanke og med blikk på detaljer som underbygger historien i de valgte temaene. 

Materiale

Tavlene er laget av stekt leire, forskjellige type malinger, nye og gamle smykker, metall, tre, bein, tekstil, glass, perle, mosaikkfliser og diverse materialer jeg finner på min vei.

Eksempelvis kan det nevnes at ett av Birgitts verker omhandler Prinsess Kristina av Tunsberg, hvor tavlen forteller historien om prinsessens ankomst til sin brudgom i Valladolid i Spania. Noen av hennes verker er ikke knyttet til katedraler, men gjengir visjonene hun opplever, gjennom middelalderinspirerte farger og estetikk. Ett av disse verkene omhandler kjærlighet og lengsel, og har fått navnet "Blue Longing". 

Utrykket

Hver tavle har hvert sitt tema. Det kan være en sang, en bok, eller andre temaer som er opptagende og fascinerende.
Stilen er påvirket av middelalderen, spesielt den romanske stilen og gotikken med all dens skjønnhet og utsmykning. Noen av tavlene er inspirert av kjente katedraler i Europa, og til disse er det knyttet personer som har historisk betydning.

Birgitt bruker flere måneder på hvert av sine verker. Hver detalj er møysommelig arbeidet inn i tavlene for å skape et helhetlig og riktig uttrykk av det valgte temaet. Elementene til tavlene finner hun i livets kriker og kroker, og gjerne i de mest overraskende øyeblikkene. Bitene tilpasses og integreres i verkene ved hennes arbeidsbenk under middelalderparken Slottsfjell i Tønsberg.  

Middelalderstil tavler kunst Birgitt GjerpeMiddelalderstil tavler kunst Birgitt GjerpeMiddelalderstil tavler kunst Birgitt Gjerpe

Inspirasjonen hennes ses og føles igjennom hennes unike middelalderinspirerte kunstverk. 

 

 Birgitt Gjerpe Portrett Middelalderstil 3 s

Velkommen til Middelalderstil
Kunsthåndverker
Birgitt H Gjerpe Underskrift Middelalderstil

 

KONTAKT
Hertug Guttorms Gate 18A
3111 Tønsberg
Tlf: +47 97153548