Middelalderstil Tavler av Birgitt H.Gjerpe

Teknikken Birgitt bruker er av noen referert til som mosaikk, men debatten er pågående om hvilken kategori som beskriver hennes kunstverk riktig. Det er kanskje ikke nødvendig å kategorisere  hennes verker, men for forståelsen sin del kan man lene seg i denne retningen for å tegne et godt bilde av teknikken som brukes.  Ordet "tavler" har i utviklingsfasen vært det gjengående beskrivende ordet på verkene, som skapes med møysommelig omtanke og med blikk på detaljer som underbygger historien i de valgte temaene.

Mer Om Middelalderstil

Moder Jord

Moder Jord

Vår jord er en moder, hun er vårt livsgrunnlag.
Hun har ikke født brødre og søstre med skarpe kanter.
Trærne og deres blader, bølgene og virvlene i vannet, steinene, skyene
– alt er rundt og buet , og alt hører sammen.

Mer Om Tavlen

Borgbryllup

Borgbryllup

Det er blitt invitert til tre dagers bryllupsfest i den store Borgen. Gjestene har ridd langt og lenger enn langt.
Vertskapet har dekket bordet med det beste de har å by på.

Mer Om Tavlen

Firenze Anno 1495

Firenze Anno 1495

Den romerske byen Florentia skal ha blitt grunnlagt som militærbase av Julius Cæsar i år 58 fvt.
Firenze er i dag berømt for kunst og arkitektur og kom på UNESCOs verdensarvliste i 1982.

Mer Om Tavlen

Masken Taler Men Fortier

Masken Taler Men Fortier

Et fenomen som gjelder personer som framstår som sjarmerende, sympatiske og med vinnende vesen, men holder tilbake viktig, relevant informasjon. Bak masken skjuler det seg noe som ikke skal fram i lyset.

Mer Om Tavlen

Dronning Blanka

Dronning Blanka

Magnus Eriksson var 18 år i 1334 og hadde allerede vært konge i Norge og Sverige i 15 av disse årene. Tiden var inne for å finne seg en brud og dronning. Valget falt på 14 år gamle Blanche de Dampierre fra Namur i Flandern. Sommeren 1334 dro Magnus med følge på frierferd.

Mer Om Tavlen

Blue Castle

The Blue Castle

Et middelalderslott dekorert i vakre blåfarger og mye gull . Ingen kommer inn, ingen går ut. Man kan bare fantasere om hvem som bor der. Aktivitet sees gjennom vinduene, høylytt musikk med fengende rytmer høres ofte. Mon tro om det bor blå vesener der, med eller uten hale ? Det 3. Øyet titter ned på deg fra tårnet

Mer Om Tavlen

Maskerade 1

Maskerade 1

Masker har vært brukt siden oldtiden, både til praktisk og seremoniell bruk, Den eldste som er funnet er 5000 år gammel.

Mer Om Tavlen

Maskerade 2

Maskerade 2

Masker har vært brukt siden oldtiden, både til praktisk og seremoniell bruk, Den eldste som er funnet er 5000 år gammel.

Mer Om Tavlen

Maskerade 3

Maskerade 3

Masker har vært brukt siden oldtiden, både til praktisk og seremoniell bruk, Den eldste som er funnet er 5000 år gammel.

Mer Om Tavlen

Robin Hood

Robin Hood

Legenden om Robin Hood ble kjent i ca år 1260. Den forteller at han gjorde godt for vanlige folk og tuktet makthaverne. Han skal ha stjålet gull fra de rike og gitt til de fattige.

Mer Om Tavlen

Hoffnarren

Hoffnarren

Narren er mest omtalt som gjøgler, klovn eller profesjonell spøkefugl. Hoffnarren opptrådte gjerne på slott, hoff eller ved kongsgårder. Flere hoffnarrer ble kjent som betydningsfulle personer gjennom sin vidd og intelligens, klokskap og visdom.

Mer Om Tavlen

Vaaren

Våren

Litt kaldt, litt varmt
Kjølige netter, varmere dager
Lyset - mer lys

Etter mørket,
Vinteren forsvinner dag for dag

Mer Om Tavlen

Jag Vill Tacka Livet

Jag Vill Tacka Livet

Birgitt Gjerpe laget denne tavlen kalt "Jag Vill Tacka Livet" som en ærefull gest til Livet og Døden. Inspirasjonen er tatt fra sangen med samme navn, opprinnelig fremført av Violetta Parra (Chile, F; 1917 - D ; 1967).

Mer Om Tavlen

Madonna

Madonna

Mål: 31 x 13 cm
Tavlen er inspirert av motivet “Madonna med Barnet”; et maleri skapt av en av de første humanistiske renessansekunstnerne, Sandro Botticelli (1445-1510).

Mer Om Tavlen

En Reise Til Inkariket

En Reise Til Inkariket

Mål: 29 x 15 cm
I 1995 fikk jeg reise på et virkelig besøk til en liten landsby i Atacamaørkenen nord i Chile, som tidligere var en del av Inkariket. Denne tavlen er en hyllest til Inkaene, som levde i Andesfjellene ca 1200-1535 e.Kr.

Mer Om Tavlen

Glassmaleri St.Olav

Glassmaleri St.Olav

Mål: 36 x 15 cm
Glassmaleri fra historien om St Olav. Høymiddelalderens kirker ble i stort antall utsmykket med glassmalerier i fantastiske vakre farger.

Les Mer Om Tavlen

Prinsesse Kristina

Prinsesse Kristina av Tunsberg

Mål: 36 x 24 cm
Tavlen måler 36 x 24 cm og er inspirert av Prinsesse Kristina, datter av Haakon Haakonsen, som reiste til Spania og giftet seg med broren til Kong Alfonso X. Hun døde fire år etter. Hennes sarkofag befinner seg i Covarrubias i Spania.
Nidarosdomen I

Nidarosdomen I

Mål: 44 x 28 cm
Pilegrimsmerke fra katedralen St. Olav. i 1031 ble det bygget som et kapell til minne om St. Olav. Katedralen ble et viktig pilegrimsmål for hele Nord-Europa. På 1100-tallet startet byggingen av den kirken vi ser i dag. St. Olav ble født ca år 993 og døde i slaget på Stiklestad i 1030. Han ble helligkåret etter sin død og gravlagt i Nidarosdomen.
Notre Dame Katedral

Notre Dame Katedral

Mål: 47 x 15 cm
Inspirert av katedralen Notre Dame og Jeanne d'Arc sin historie. Katedralen ble ferdig bygget ca år 1345, og navnet betyr "Vår Frue". Notre Dame brant siste gang i 2019. Jeanne d'Arc ble født i 1412. Under 100 års krigen mellom England og Frankrike ble hun hærfører og kledd i hvit rustning. Jeanne d'Arc ble brent på bålet i Rouen, da hun i en alder av 19 ble anklaget for hekseri og trolldom.
Siena

Siena Katedral

Mål: 36 x 22 cm
Inspirert av Katedralen i Siena og Katarina av Siena. Katedralen ble ferdig i 1348. Bygget i blant annet sort og hvit marmor. Katarina ble født i 1347 i Siena, og var nest yngst av 25 barn. Dominikansk nonne og kirkelærer, som holdt taler offentlig og rettet sterk kritikk mot kirkelige og politisk ansvarlige. Kanonisert i 1461.
York

York Katedral

Mål: 47 x 15 cm.
York omhandler Kong Richard III og Kong Henrik VII. Temaet og tavlen er inspirert av Birgit H.Gjerpes reise til denne katedralen, som er Nord-Europas største gotiske katedral. Den ble bygget ferdig i 1472 og har 128 vinduer med mange glassmalerier. Kong Richard III (Plantagenet) og Kong Henrik VII (Tudor) kjempet om tronen under rosekrigen, som varte i 30 år.
Tiara

Tiara

Mål: 32 x 11 cm
Tiara forteller historier om estetikk og følelser. Kunsthåndverker Birgitt H.Gjerpe fant inspirasjonen igjennom fargen lilla og nyansene du kan se i dette kunstverket.
Sång Till Friheten

Sång Till Friheten

Mål: 30 x 10 cm
Sång Till Friheten er inspirert av følelsen og estetikken i havets farge blå og friheten det gir. Inspirert av sangen "Sång Till Friheten", som er oversatt av Bjørn Afzelius. En svært meningsfylt tekst.
Nidarosdomen

Nidarosdomen II

Mål: 40 x 26 cm.
Nidarosdomen er bygget opp av elementer fra katedralen Nidarosdomens historie. I 1031 ble det bygget som et kapell til minne om St.Olav, som ble et viktig pilegrimsmål for hele Nord-Europa. På 1100-tallet startet byggingen av den kirken vi ser i dag. St.Olav ble født ca 993 og døde i slaget på Stiklestad i 1030. Han ble helligkåret ett år etter sin død og gravlagt i Nidarosdomen.

Tavlen handler om kjærlighet og lengsel. Kunsthåndverker Birgitt H.Gjerpe forteller:

Read more

Tavlen ble laget etetr en reise til India våren 2020.Reisen og opplevelsen ga sterke inntrykk av blant annet enorm fattigdom og ekstrem rikdom.

Read more

Tegning av Leonardo Da Vinci.Han ble født i 1452 og var en av de største og mest mangesidige begavelser europeisk kultur har hatt.

Read more

Noen øyenstikkere er spesielt vakre og kommer langveisfra. Den kan egentlig ikke stikke, men har feilaktig fått navnet etter en gammel folketro.

Read more

En sang med fengende rytmer, som forteller om kjærlighetens mange aspekter: tilhørighet, sjalusi, begjær, smerte og sorg, men også om ufullendt og destruktiv kjærlighet.

Read more

Denne tavlen er en hyllest til Inkaene, som levde i Andesfjellene ca 1200-1535 e.Kr.

Read more

Dette glassmaleriet fra historien om St. Olav henger i Nidarosdomen.

Read more

Filippo Lippi var en italiensk maler i Renessanse-epoken. Hans malerier er kjent for å være nøyaktige i perspektiv og fulle av detaljer.

Read more

Str: 34cm x 18cm

Inspirert av filmen (1963) med samme navn, hvor hovedpersonene ble spilt av bla. Elisabeth Taylor og Richard Burton.

Read more

Vår jord er en moder, hun er vårt livsgrunnlag. Hun har ikke født brødre og søstre med skarpe kanter.
Trærne og deres blader, bølgene og virvlene i vannet, steinene, skyene
– alt er rundt og buet , og alt hører sammen.

Read more

OM TAVLEN:
Den romerske byen Florentia skal ha blitt grunnlagt av Julius Cæsar i år 58 fvt. Som militærbase. Firenze er i dag berømt for kunst og arkitektur og kom på UNESCOs verdensarvliste i 1982.

Read more

Flora var en romersk gudinne for vår og blomstring, og hadde en sterk erotisk personlighet.

Read more

I min barndom var det mange dyr , noen var i skogen, andre hadde jeg hjemme. Min mor forstod mitt behov for å ha omgang med disse underlige skapningene som måtte utforskes. Det var katten Mia, hunden Pia og skilpadden Ferdinand.

Read more

En burleque er et litterært, dramatisk eller musikalsk verk som er ment å være en karikatur, parodi eller teatralsk ekstagavanse.

Read more

Den Første Portal er denførste tavlen fra kunstner Birgitt H.Gjerpe.

Read more

Søsken er viktig for oss, de er med oss hele livet. Det innebærer en egen form for kjærlighet.

Read more

Str.: 14 cm x 12 cm
Tema: Liljen er en heraldisk figur, mest kjent fra Frankrikes Kongevåpen. Tolket med ulike symbolske betydninger. I Norge bla. brukt som dekor på kroner båret av forskjellige tre- og steinskulpturer.

Read more